Het gebruik van kleurentemperatuur LED-verlichting

Het gebruik van kleurentemperatuur LED-verlichting. De lichtbronnen die u in uw huis gebruikt, kunnen van invloed zijn op het vermogen van uw lichaam om een diepe, rustgevende slaap te krijgen. Leer hoe u kunt profiteren van uw LED-verlichting om uw slaap te verbeteren en u energieker te voelen in uw dagelijks leven.

De lichtbronnen die u in uw huis gebruikt, kunnen van invloed zijn op het vermogen van uw lichaam om een diepe, rustgevende slaap te krijgen. Leer hoe u kunt profiteren van uw LED-verlichting om uw slaap te verbeteren en u energieker te voelen in uw dagelijks leven.

Het licht wordt op verschillende golflengten en frequenties uitgezonden en correleert met kleuren op een spectrum. Rode lampen hebben een langere golflengte en een lagere frequentie dan blauw licht. Hierdoor lijkt het rood licht dimmer en warmer. Blauw licht lijkt daarentegen helderder en koeler door de hogere frequentie.

Verschillende golflengten en frequenties van het licht hebben verschillende effecten op het lichaam. Helderder, koeler licht kan de melatonineproductie, het slaaphormoon dat van nature door de pijnappelklier wordt geproduceerd, negatief beïnvloeden. Bovendien kan koeler licht de slaap-waak cyclus van het lichaam verstoren, ook wel bekend als het circadiane ritme.

Als je erover nadenkt, voordat elektriciteit werd uitgevonden (dank je wel, Benjamin Franklin), zouden de mensen wakker zijn als de zon opkwam en rusten als de zon onder was. Hun lichaam functioneerde volgens een duidelijk schema. Met de komst van elektriciteit, technologie en bijna constante lichtstimulatie kan ons lichaam soms in de war raken. (Vermijd het kijken naar je mobiele telefoon en TV voor het slapen gaan!)

De kleurtemperatuur van een Led armatuur en LED-licht kan worden gemeten op de Kelvin (K) schaal. Dimmer, warmere lichten zijn lager in kelvin. Witter, helderder en blauwere lichten zijn hoger in kelvin. Select LED-lampen zijn verkrijgbaar in een bereik van 3.000 tot 5.000 kelvin – ze worden helderder en koeler naarmate de waarde toeneemt. Bekijk de gele cirkel in de onderstaande lijst met LED-lampen om te weten te komen waar u moet zoeken naar kleurtemperatuur.

15 watt LED A21 lamp van LumeGen
Laten we nu teruggaan naar rood vs. blauw. Omdat het koeler van kleur is, is het blauwe licht hoger in kelvin. Dit is een goede zaak voor bepaalde scenario’s, zoals verlichting overdag of taakverlichting. Denk eraan: een kantoorruimte waar u een hoge productiviteit en bewustwording wilt.

Aan de andere kant lijkt rood licht dimmer en warmer. Het is lager in kelvin en gunstiger voor rust- en ontspanningsruimtes. Denk: uw slaapkamer waar u zich voor het slapengaan terugtrekt.

Bekijk onze verscheidenheid aan LED-verlichting en gloeilampen, en let op welke opties beschikbaar zijn in verschillende kleurtemperaturen. Wij bieden een verscheidenheid aan armaturen, van inbouwverlichting tot platte panelen, tot wandkandelaars en alles wat daartussen zit. Zo kunt u uw woonhuisverlichting strategisch plannen, de functie van elke kamer optimaliseren en een elegant armatuur kiezen dat in elke ruimte past!

Wilt u gezellige slaapkamerverlichting die uw slaapcyclus niet verstoort? Ga dan voor een zachtere, warmere verlichting die lager is in kelvin, en u slaapt in een mum van tijd als een baby.

Meer informatie over de effecten van blauw licht vindt u in deze Harvard Health Letter.

Ik weet het, ik weet het – nu ben je super geïnteresseerd in de wetenschap achter lichtfrequenties en golflengten! Brengt me terug naar de natuurkundelessen van de lagere school. Duik hier in de geschiedenis en de fysica van het licht (in veel meer detail). Schaam je niet om de nerd uit te laten.

Nieuw met LED-verlichting? Bezoek onze nuttige bronnen om meer te weten te komen:

Learning Center – Een handig knooppunt van tips, blogs en geschiedenis over alles wat met verlichting te maken heeft!

Verlichtingsterminologie – Een verklarende woordenlijst met veelgebruikte termen om van elke beginner een LED-lichtprofessional te maken!